عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه ارتباط ساختار سازمانی وسلامت نظام اداری اداره های دولتی
قسمتی از متن پایان نامه :
- تبیین علل فساد اداری
در تبیین علل فساد اداری تحلیلهای مختلفی ارائه گردیده می باشد که از آن میان میتوان به این موارد تصریح نمود:
در تحلیلی از علل فساد آنها به دو دسته علل ساختاری یا نهادی و علل فرهنگی و اجتماعی دسته بندی شده می باشد. علل نهادی پیدایش و رواج فساد عبارتند از:
– اختیارات گسترده دولت و ماموران دولتی که فرصتهای قابل ملاحظهای برای تحقق فساد اداری و اقتصادی فراهم می کند.
– حسابکشی اندک که از هزینه ارتکاب به فساد میکاهد.
– انگیزههای انحرافی در شاغلان بخش دولتی از قبیل نظام حقوق و دستمزد نامناسب که خدماترسانی به «خود» را جایگزین وظیفه خدمترسانی به «عموم» می کند.
از این دیدگاه (نهادی) راهکارهای مبارزه با فساد نیز بیشتر در تحدید دامنه اختیارات دولتی از طریق کاهش تأثیر دولت در فعالیتهای اقتصادی، بهبود حسابپسدهی از طریق تقویت شفافیت، نظارت و اعمال تنبیه و در بهبود انگیزهها از طریق طراحی مجدد ضوابط استخدامی درخدمات عمومی اختصار می گردد(ربیعی، 1383، 41).
– علل فرهنگی اجتماعی فساد نیز عبارتند از:
– تبعیت از علاقههای شخصی و فامیلی به جای رعایت و تقید به ضوابط عینی،
– مشروعیت اندک دولت،
– سیطره یک حزب یا طیف خاصی از نخبگان بر فرایندهای سیاسی و اقتصادی(ربیعی، 1383، 42).
مطابق این دیدگاه، افزایش آگاهی عمومی نسبت به هزینههای کلان فساد برای توسعه اقتصادی و سیاسی کشور، همچنین خواست عمومی برای انجام اصلاحات در این عرصه ضروری می باشد، به گونهای که با استمداد از بسیج شهروندان و نخبگان، مبارزه با فساد اقتصادی و اداری در صدر دستور کار سیاسی قرار گیرد(قضاوتی،1381، 8).
ویتوتانزی صاحبنظر مباحث فساد درمورد عوامل مؤثر بر فساد میگوید. علل یا عواملی که باعث رشد فساد می شوند را میتوان به دودسته شامل: اول آنهایی که از یک طرف بر تقاضای فساد در جامعه اثر میگذارند و دوم آن دسته عواملی که بر عرضه فساد از طرف عامل دولتی موثر میباشند. در میان عوامل موثر بر تقاضای فساد، مهمترین آنها عبارتند:
1- قوانین و مقررات 2 – ویژگیهای خاص سیستمهای مالیاتی 3 – ارائه خدمات و کالاهائی زیر نرخ بازار.
و در میان عوامل مؤثر بر عرضه فساد میتوان به مواردی همچون زیر تصریح نمود.
1- فرهنگی بوروکراسی 2- سطح حقوق و دستمزد در بخش دولتی 3- سیستمهای مجازات کنترل سازمانی 5- شفافیت قوانین، حقوق و فرآیندها 6- رهبری اداری.
در ادامه این اندیشمند عوامل موثر بر فساد را به دو دسته عوامل مستقیم و عوامل غیرمستقیم تقسیم می کند.
عوامل مستقیم عبارتند از: قوانین و مقررات، وضع مالیات و عوارض گمرکی، تصمیمگیری درمورد مخارج، عرضه کالا و خدمات به قیمت کمتر از بازار، تامین مالی احزاب.
عوامل غیرمستقیم شامل: کیفیت کار نظام دیوانسالاری، سطح دستمزدها در بخش دولتی، سیستم تنبیه و مجازات، نظارتهای سازمانی، شفافیت مقررات قوانین و روشها.
1-1-1- عوامل محیطی موجبه فساد
در تحلیل دیگری بر تأثیر محیط که فراهمکننده زمینه مناسب برای ارتکاب فساد میباشد پرداختهشده می باشد، در این تحلیل آمدهمی باشد. فساد چرا روی میدهد؟ جذب قدرت و منافع عمومی در جهت منافع شخصی، یک نتیجه از میل طبیعی افراد میباشد.کاهش این میل میتواند از طریق محیطهایی که ایجاد فساد را تسهیل میکنند صورت گیرد. خطیمشیگذاران و برنامهریزان چنین محیطهایی را از طریق عوامل محیطی و ادراکی که فساد را تحت تاثیر قرار میدهند ایجاد میکنند.
در ارتباط با مطالعه عوامل محیطی موثر بر فساد در بخش دولتی مطالعات زیادی انجام نشده می باشد. با نگاهی بر این مطالعات موردی و دیگر تحقیقات انجام شده که توسط بانک جهانی صورتگرفته، شش عامل محیطی را که در اکثر محیطهای بینالمللی بر اندازه فساد صورت گرفته دارای تاثیر هستند شناسایی شدهمی باشد(وارنیو[1]،2000، 6).
[1] -Mildred Warnew
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
1-1- اهداف پژوهش
برای مبارزه با هر بیماری آغاز بایستی به شناخت عوامل و علل بروز آن پرداخت. هنگامی که علل و عوامل شناخته شده و اندازه اثرگذاری آنها سنجیده گردید آنگاه میتوان به جنگ آن رفت و بیماری را نابود و بیمار را شفا داد. در این پژوهش کوشش شده می باشد ارتباط بین ابعاد ساختار سازمانی با سلامت نظام اداری و تأثیر و تأثر آنها از یکدیگر مورد شناسایی قرار گرفته و اندازه این اثرگذاری و اثرپذیری را مورد سنجش قراردهیم.
پس اهداف کلی پژوهش عبارتند از:
- مطالعه ارتباط بین هر یک از ابعاد ساختار سازمانی (پیچیدگی، رسمیت و تمرکز) با سلامت نظام اداری در دستگاههای دولتی شهرستان اردستان
- رتبهبندی هر یک از عوامل مرتبط با ساختار سازمانی
- ارائه پیشنهادهایی جهت ارتقای سلامت نظام اداری.
1-2- سؤالات پژوهش
- آیا بین پیچیدگی ساختار سازمانی و سلامت نظام اداری در دستگاههای دولتی شهرستان اردستان ارتباط معناداری هست؟
- آیا بین رسمیت ساختار سازمانی و سلامت نظام اداری در دستگاههای دولتی شهرستان اردستان ارتباط معناداری هست؟
- آیا بین تمرکز ساختار سازمانی و سلامت نظام اداری در دستگاههای دولتی شهرستان اردستان ارتباط معناداری هست؟